Daca anul acesta piata de mobila va pierde circa 15% din valoarea castigata in 2008, anul viitor ar putea aduce inca o pierdere suplimentara, ceea ce ar intoarce industria inapoi in 2006. Scaderi de 5% ale volumelor vandute, usoare imbunatatiri ale marjelor de profit in conditiile unui control mai bun al costurilor, dar si preluari de fabrici cu probleme sunt principalele tendinte care se contureaza pentru industria mobilei in 2010.
"Ma astept ca 2010 sa fie mai dificil ca acest an, iar in volum cred ca va fi o scadere de 5%", a spus Dan Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert, cel mai mare jucator din industria mobilei.
Piata mobilei, estimata la circa 1,13 miliarde de euro in 2008, ar putea ajunge la 960 milioane de euro in acest an si la aproximativ 910 milioane de euro in 2010. In ultimii ani, industria de profil a avut cresteri usoare sustinute in principal de numarul mare de locuinte si de cladiri de birouri care au fost incepute. Chiar si in 2009, piata a fost tinuta usor in inertie de proiectele incepute in anii anteriori care erau programate sa se lanseze in aceasta perioada.
"In mod cert va exista o devalorizare a leului fata de euro (anul viitor- n.red.), insa nu-mi dau seama in ce masura. Ma astept ca acele companii care au decis sa nu transmita mai departe catre client deprecierea leului sa nu mai poata face acealasi lucru si in 2010, pentru ca si-au erodat marjele de profit", a mai spus Sucu. El a adaugat ca industria mobilei, asemenea celei auto, este legata de cursul de schimb.
Abia in 2011. Seful Mobexpert nu crede ca a doua jumatate a anului viitor va fi mai buna decat prima, iar o eventuala imbunatatire este posibil sa apara abia in 2011.
Anul 2009 a adus o migratie intre diferite segmente de pret din industria mobilei, care a fost benefica pentru discounteri si in detrimentul celor din segmentul de lux.