O olandeză frumoasă și înaltă ca un manechin, de numai optsprezece ani, le-a dat joi lecții de potcovit angajaților de la Grădina Zoologică Oradea. Iasmyn Sollart este din Amsterdam și e în al treilea an de școală, pregătindu-se să devină potcovar profesionist.
Profesorul ei, Arend-Gan Hammink, spune că frumoasa potcovăriță nu vobește mult, dar muncește mereu cu zâmbetul pe buze și cu dragoste pentru animale. „Este mai pricepută decât mulți dintre colegii ei", spune profesorul.
Caii din România, ca-n lumea a treia
Olandezii au ajuns la Grădina Zoologică din Oradea printr-o fundație olandeză înființată de către Miryam Daggelders -Leenaars în luna septembrie a acestui an, după ce a văzut la TV și pe net știri despre soarta tristă a cailor din România. „Am fost deja în București și ce am văzut acolo e mai rău decât ce s-a prezentat în știri", recunoaște Miryam. „Este mai rău decât în Egipt sau în țările din lumea a treia. E groaznic cum sunt tratate aceste animale în România", spune fondatoarea fundației Roemeense Paarden in Nood.
Primul proiect
Venirea cu grupul de potcovari la Grădina Zoologică este primul proiect desfășurat de fundația axată în exclusivitate pe caii din România. Pentru acest lucru au reușit să strângă 4.500 de euro. Scopul este să-i învețe pe cei de la Oradea să se ocupe de toaletarea copitelor, în condițiile în care la ZOO Oradea nu există nici personal, nici ustensile, pentru potcovit. „Dacă va fi necesar ne vom întoarce în martie și în vară", spune Miryam. Potrivit Daianei Ghender, managerul ZOO Oradea, ultima toaletare a poneilor și cailor de la Oradea s-a făcut în septembrie, cu ustensile de împrumut.
La ZOO Oradea trăiesc unsprezece măgari, șapte ponei și șase cai.