În ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa a fost confirmat doar un caz de gripă nouă. Potrivit coordonatorului-şef al Serviciului Supraveghere - Control Boli Transmisibile, dr. Mihaela Dinisov, bolnavul a contactat virusul în străinătate, unde a călătorit în ultimele şapte zile, înainte de apariţia primelor simptome.
Cum numărul românilor care se îmbolnăvesc, creşte de la o zi la alta, iar categoriile de persoane - medici, elevi, studenţi, cadre ale Ministerului de Interne şi Armatei nu s-au arătat prea interesate de vaccinare, Ministerul Sănătăţii a extins, de ieri, campania la întreaga populaţie. Totuşi, potrivit şi DSPJ Constanţa, prioritate la vaccinare au categoriile cu risc major şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice. Vaccinarea se desfăşoară la cabinetele medicilor de familie, iar pentru bolnavii cronici se poate efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare specifice de tratament.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că, până la această dată, au fost vaccinate aproximativ 30.000 de persoane din categoriile de risc. Dintre acestea, 2.858 persoane sunt din judeţul Constanţa, potrivit reprezentanţilor DSPJ.
„Vaccinul pandemic A/H1N1 este un vaccin sigur şi eficace şi reprezintă singura măsură specifică de protecţie individuală şi de sănătate publică, ca urmare, va fi extinsă imunizarea la toată populaţia peste 16 ani care solicită vaccinul. Vaccinarea se va desfăşura prin intermediul medicilor de familie, care vor ridica vaccinul de la farmacia Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, str. Nicolae Iorga nr. 89, în funcţie de catagrafiile înaintate. Atenţionăm pe această cale personalul medical că are datoria morală şi profesională să se vaccineze împotriva gripei pandemice şi să recomande vaccinarea populatiei", se arată într-un comunicat de presă semnat de dr. Mihaela Dinisov.