…in ultimele zile, Ioan Rus a dat (cel putin) doua interviuri in care ii cere deschis lui Geoana sa-si asume esecul infrangerii depunandu-si mandatul si sugereaza, nu atat de transant dar suficient de apasat, posibilitatea infiintarii unui nou partid social-democrat, “mai curat si mai uscat”, capabil sa atraga de partea social-democratiei noi categorii de votanti: tineri, intelectuali, electoratul urban, s.a.m.d.
Constatarea lui Rus nu e nici pe departe o noutate: categoriile clasice de votanti pe care se spijina PSD se topesc prin forta istoriei si a biologiei. Populatia rurala saracita si cea imbatranita in nostalgia comunismului e condamnata la disparitie, fie ca ne convine, fie ca nu. “Noii” tarani/fermieri si “noii” batrani nu vor mai corespunde profilului electoral clasic al votantului PSD. E vorba aici de o privire pe termen lung: oricate suisuri va cunoaste simpatia pentru PSD in randurile noilor saraci – electoratul tipic al lui Vanghelie – pe fondul actualei crize economice, trendul general nu poate fi schimbat. Poate fi intarziat, poate fi tras inapoi pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, dar nu poate fi schimbat. Teoretic, asadar, Ioan Rus are dreptate.
Redau un fragment din interviul aparut in Ziua de Cluj:
Despre un partid de stânga în Ardeal s-a vorbit mai demult. A sosit acum momentul?
în acest moment, încă mai cred că este posibil ca PSD să rămână exponentul stângii româneşti. Dar stânga se bazează şi pe alte categorii sociale decât cele pe care se bazează acum PSD. Dacă el nu reuşeşte să atragă, să devină interesant pentru toate categoriile socio-profesionale care sprijină stânga în Europa, atunci înseamnă că acest partid are o problemă.
Dacă luăm orice partid de stânga din Europa şi facem o listă cu categoriile socio-profesionale şi vedem care sunt cele care sprijină PSD, vedem o diferenţă. Dacă pornim d