Declaraţia preşedintelui Iranian, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu acordat televiziunii daneze, vine în contextual în care Teheranul continuă să menţină secretul în ce priveşte programul său nuclear, experimentînd rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Iranul practică oarecum aceeaşi politică precum Coreea de Nord, după principiul "una caldă, una rece", sau şi mai bine spus "una spunem, alta facem".
Declaraţia preşedintelui Iranian, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu acordat televiziunii daneze, vine în contextual în care Teheranul continuă să menţină secretul în ce priveşte programul său nuclear, experimentînd rachete balistice cu rază lungă de acţiune.
Iranul practică oarecum aceeaşi politică precum Coreea de Nord, după principiul "una caldă, una rece", sau şi mai bine spus "una spunem, alta facem". Dacă ar fi să ne luăm după spusele preşedintelui Ahmadinejad, precum şi ale altor lideri iranieni, Republica Islamică a Iranului n-ar avea nici cea mai mică intenţie de a fabrica bomba atomică.
"Avem mulţi duşmani, dar nu avem nevoie de bomba atomică pentru a ne apăra", a mai spus Ahmadinejad în interviul evocat mai sus. De notat însă că uneori reflecţiile sale sunt totuşi juste: bomba atomică nu a împiedicat dezmembrarea Uniunii Sovietice, mai spune el.
Nimeni nu mai crede însă, cel puţin în Occident, în ce spune Ahmadinejad. Occidentalii constată doar că Iranul preferă să înfrunte o nouă serie de sancţiuni internaţionale decât să renunţe la producţia de combustibil nuclear.
Concomitent el continuă să-şi perfecţioneze programul balistic cu rază lungă de acţiune, şi a anunţat un nou test reuşit cu o rachetă capabilă să atingă ţinte la 2000 de kilometri distanţă. Ceea ce înseamnă capacitatea de a lovi Israelul, Turcia şi mai multe ţări arabe.
Iranul riscă deci noi sancţiuni economice într-un moment când, în mod paradoxal, inv