Protecţia Consumatorului le recomandă părinţilor ca de sărbători să cumpere maşinuţe din marile magazine. Orădenii aleg jucăriile după preţ şi aspect, şi mai puţin după informaţiile despre materialele din care sunt produse, de pe etichete.
În goana după jucării, orădenii nu se prea uită la etichetă, ci mai mult la preţ şi la felul în care arată produsul. Ei judecă după ochi dacă o jucărie poate fi sau nu periculoasă şi se orientează mult după recomandarea de vârstă.
„Suntem atenţi la aspectele ce ţin de siguranţă, atunci când cumpărăm jucării pentru fiica noastră Tania”, spune Ioana Herpuţ, mama unei fetiţe în vârstă de patru ani. Alături de soţul său, Ioana preferă să cumpere jucăriile din supermarket, unde are garanţia că produsele cumpărate au trecut de riguroase criterii de selecţie. Szabo Attila, un orădean care a cumpărat pentru fiul său un telescop şi un microscop de jucărie, recunoaşte că nu obişnuieşte să verifice unde sunt produse jucăriile.
Păpuşi verificate
„În primul rând mă uit la ele, să văd dacă ar putea fi înghiţite accidental. Nu mă interesează unde sunt realizate”, spune Szabo Attila. Violeta Bronţ, mama unui băieţel de trei ani, este mereu în căutare de jucării noi, având în vedere rapiditatea cu care copiii se plictisesc de orice obiect. „Mă uit la preţ şi la calitate şi verific să nu aibă componente prea mici, care ar putea fi înghiţite”, povesteşte Violeta Bronţ.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bihor recomandă ca, atunci când cumpără jucării, orădenii să o facă din supermarketuri şi nu din pieţe şi abc-uri. „La supermarket-uri, puţinele probleme existente sunt 95% rezolvate”, spune Constantin Cojocaru, director coordonator la CJPC Bihor. Comisariatul a verificat în ultima săptămână circa şase mii de jucării, dintre care peste opt sute au fost oprite temporar de la