Şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, este acuzat de către procurorii anticorupţie de complicitate la trafic de influenţă. Unui război juridic dintre regii asfaltului i-a căzut victimă un magistrat de la instanţa supremă, acuzat că a intervenit pentru unul dintre ei în procese.
Judecătorul Florin Costiniu a fost pus sub învinuire de DNA, la 10 decembrie 2009, în dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit pe lângă magistrat în vederea „muşamalizării" unor dosare civile şi penale ale oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.
Procurorii anticorupţie i-au adus ieri la cunoştinţă lui Florin Costiniu învinuirile, însă la ieşirea de la DNA magistratul a refuzat să facă declaraţii despre ancheta în care este implicat.
Substratul întregii afaceri îl constituie războiul crâncen care se poartă în Justiţie între doi dintre cei mai mari „asfaltatori" ai ţării: Costel Căşuneanu, patronul firmei Pa&Co din Oneşti, şi Dorinel Umbrărescu, patron al societăţii UMB Spedition din Podu Turcului, judeţul Bacău. Cei doi se concurează acerb la licitaţiile organizate de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) şi fiecare dintre ei contestă contractele ce sunt atribuite celuilalt. Ancheta DNA vizează două dintre aceste dosare, ajunse în faza de recurs la Înalta Curte.
În primul, deschis în 2008, Umbrărescu a contestat un contract atribuit de CNADR lui Căşuneanu, a primit câştig de cauză la Curtea de Apel, însă Căşuneanu a făcut recurs la Înalta Curte. În celălalt dosar, deschis în 2009, Căşuneanu a contestat un contract atribuit de
CNADR lui Umbrărescu, a pierdut la Curtea de Apel şi a făcut recurs la instanţa supremă.
Lanţul slăbiciunilor
La licitaţiile care au făcut obiectul acestor dosare, cele două firme au participat nu