Veteranul de război este nemulţumit de faptul că, de mici, românii învaţă o istorie „falsificată", pentru că privesc cu dezinteres evenimente precum Ziua Naţională sau comemorări ale eroilor.
Nicolae Megelea este unul dintre veteranii de război care este nelipsit de la manifestările de comemorare ale eroilor. Cu mâna pe inimă ascultă cu pioşenie imnul naţional şi îi salută brav pe ostaşii care defilează, aducându-şi aminte de vremurile când era tânăr.
El ne povesteşte că a plecat pe front la 1 august 1943, din dorinţa de a lupta pentru libertate, dar este foarte trist când vede că tinerii din ziua de astăzi au uitat ce este patriotismul şi mulţi dintre ei se jenează deja când aud acest cuvânt.
„Din păcate, tinerii au învăţat în şcoală istoria falsificată a României şi nu mai au un ideal. Eu am intrat în război, când Ploieştiul a fost bombardat de americani, dar aveam un ideal.Avionul pe care lucram ca luptător-mitralior a fost lovit de trei ori, dar am continuat să lupt pentru libertate", ne-a povestit vârstnicul.
Le dă lecţii celor din jur
Încearcă, însă, să îi înveţe pe tineri istoria adevărată şi este bucuros când vede că sunt receptivi. „Celor din jurul meu le dau lecţii, povestindu-le prin ce am trecut eu. Aşa devin şi ei interesaţi. Pe urmă, mă asaltează cu întrebări şi, la sfârşit, chiar rămân cu ceva informaţii", ne-a spus nenea Nicolae.
Consideră că una dintre soluţii pentru ca românii să înveţe istoria adevărată şi să nu mai ia în derâdere noţiunea de patriotism, este ca la orele de istorie să fie invitat câte un veteran de război, care să le împărtăşească elevilor din experienţa sa.
„Pe vremuri, chiar dacă nu aveau carte, românii erau patrioţi. Acum, cu atâtea facultăţi, unii habar n-au ce înseamnă acest neam. Eu consider că încă din clasa întâi, copiilor le-ar trebui explicată istoria neamului şi altfel ar fi perce