Ambulanţele aduc pacienţii pe bandă rulantă, însă doar un sfert rămân aici internaţi. Personalul medical recunoaşte că aglomeraţia apare în timpul zilei, însă le cere pacienţilor să aibă răbdare după triajul medical obligatoriu.
Singura Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU) pentru adulţi creează nemulţumiri printre pacienţii care vin aici pentru asistenţă medicală sau sunt aduşi cu ambulanţele în urma unor urgenţe majore. Timpul de aşteptare creşte uneori până la câteva ore pentru pacienţii care vin pe propriile picioare sau sunt aduşi de familie.
Şeful secţiei UPU, Dorin Mureşan, spune că secţia pe care o conduce funcţionează precum o ambulanţă fixă, care trimite pacienţii către alte clinici sau solicită o ambulanţă care să-i ducă pe cei care nu se pot deplasa singuri. Dorin Mureşan recunoaşte că există cazuri în care pacienţii transportabili rămân aici internaţi mai mult de şase ore, cât ar fi normal. Motivele sunt diverse, însă cel mai important ar fi dotarea slabă sau chiar lipsa unor secţii de terapie intensivă la clinicile specializate din Cluj-Napoca.
Soţia unuia dintre pacienţii care aştepta să fie văzut de un medic în această dimineaţă ne-a povestit traseul soţului său. „Am sunat la ambulanţă de la ora 6 dimineaţa şi au venit la 8 şi 20 de minute. Dacă ştiam, mai bine luam un taxi şi mergeam direct la Medicală III“, povesteşte Elisabeta Lonca, o femeie în vârstă de 53 de ani. La ora 10, Daniel Lonca aştepta încă pe unul dintre scaunele din sala de triaj a UPU. „Eu înţeleg că sunt urgenţe mai mari decât durerile mari pe care le are soţul meu, dar şoferul de pe ambulanţă nu a putut să ne ducă în altă parte. Am crezut că dacă venim cu ambulanţa aici o să dureze mai puţin“, se plânge Elisabeta Lonca.
Sistem de triaj acceptabil
Ana Maria Ştefan a venit în această dimineaţă cu nepoata în vârstă de 18 ani, care a simţit înţepături