Unele instituţii financiare nu au depăşit încă perioada dificilă
Problemele din sectorul bancar austriac ar putea semnala presiuni financiare persistente în Europa, iar reticenţa băncilor de a împrumuta, depresiunea economică şi creditele neperformante de pe pieţele central-est europene ar putea impune infuzii de capital de 75 miliarde euro în 2010. "Evenimentele recente din Austria subliniază că unele bănci europene nu au depăşit încă perioada dificilă. În timp ce economiile mai mari din zona euro sunt mai puţin vulnerabile, anticipăm scăderea creditării, anul viitor, într-unele dintre statele mai mici, dar şi în întreaga Europă emergentă", se arată într-o analiză a Capital Economics, citată de Mediafax. Compania britanică de consultanţă şi cercetare macroeconomică face referire la naţionalizarea de luni a băncii austriece Hypo Group Alpe Adria, eveniment marcat de acceptul acţionarului majoritar german BayernLB de a ceda participaţia de 67% din acţiuni către Guvernul Austriei pentru suma simbolică de un euro. Totodată, analiştii Capital Economics nu pierd din vedere că banca centrală din Austria a fost nevoită marţi să dezmintă că ar fi "pus sub supraveghere" a patra bancă din ţară după active, prezentă pe mai multe pieţe din regiune, inclusiv în România.
Salvarea Hypo, cu active de 42 miliarde de dolari, adică 6% din totalul activelor din sistemul bancar austriac, a necesitat intermediere din partea preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi cooperarea băncii germane de stat BayernLB, cu intervenţia diplomatică a Bundesbank.
Problemele şi presiunile vor persista pentru o perioadă mai lungă
"Presiunile actuale din sistemul bancar austriac se leagă de Europa de Est (...). Expansiunea economică abruptă, alimentată prin credit, şi căderea severă care a urmat au expus vulnerabilităţile băncilor Europei de