Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF-uri) ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor anul viitor, in februarie, pana atunci insa parlamentarii se contreaza pe amendamente.
Dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului de detinere la SIF-uri au alimentat speculatiile cu titlurile acestor societati, care si-au dublat pretul anul acesta. Astfel, daca indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a incheiat anul 2008 cu o depreciere de 84,5%, anul acesta, aprecierea BET-FI urca pana la 92,5%, avans in mare parte sustinut de asteptarile investitorilor privind ridicarea pragului.
Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de la 1% la 5%, adoptat de Senat in noiembrie, a primit recent avizul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din cadrul Camerei Deputatilor, in timp ce Comisia pentru politica economica a decis amanarea discutiilor. Saptamana viitoare, proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci.
"Proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget saptamana viitoare. Comisia va aduce un amendament proiectului prin care sa clarificam votul concertat. Vom negocia cu colegii o forma prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa fie implicata in decizia de constatare a votului concertat", a spus deputatul Adrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printre initiatorii proiectului, care prevedea la inceput eliminarea completa a pragului de detinere.
Constatarea votului concertat este in prezent responsabilitatea conducerilor SIF, ceea ce a generat de-a lungul timpului mai mult controverse.
In cadrul Adunarilor Generale a Actionarilor, daca conducerea SIF constata ca doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv c