Temperarea încălzirii globale depinde de angajamentul pentru reducerea emisiilor. Sursa: Reuters
Peste o sută de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume încearcă azi şi mâine, la Copenhaga, să obţină ceea ce două săptămâni de negocieri nu au reuşit: un nou acord global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Neînţelegerile dintre statele bogate şi cele mai sărace, accentuate de problemele financiare globale, nu au lăsat, până acum, loc de prea mult optimism. Dacă preşedintele SUA, Barack Obama, s-a arătat încrezător în obţinerea unui compromis, premierul britanic Gordon Brown a admis, ieri, că acordul s-ar putea lăsa aşteptat.
Militanţii ecologişti, reuniţi la Copenhaga, au continuat ieri protestele prin care încearcă să îi preseze pe liderii politici. Străzile capitalei daneze, păzite de dispozitive uriaşe de poliţişti, oferă o tribună de exprimare pentru organizaţiile verzi, în condiţiile în care accesul militanţilor la lucrările summitului a fost drastic redus de organizatori, în ultimele zile, potrivit Reuters.
Probleme nerezolvate
Scopul iniţial al reuniunii era încheierea unui tratat cu impact legal, care să impună ţinte severe privind reducerea emisiilor poluante, începând cu 2013, anul în care expiră protocolul de la Kyoto, actualul acord privind clima.
Participanţii la summit par să fi căzut de acord însă că reuniunea de la Copenhaga se va sfârşi, în cel mai bun caz, cu o înţelegere politică. Aceasta s-ar putea transforma în tratat în 2010.
Cele mai multe puncte care constituie acordul nu erau rezolvate, ieri. Unul dintre acestea vizează cifra reducerilor de emisii la care ţările dezvoltate se vor angaja.
Un document ONU a propus limitarea încălzirii globale cu 2, sau 1,5 grade Celsius peste nivelul temperaturii din perioada pre-industr