Conferinţa asupra climei are toate şansele să se încheie fără decizii majore. Un acord final este pus sub semnul întrebării, din cauza reticenţelor Chinei şi SUA. Şefii de stat şi de guvern care au sosit, ieri, în capitala daneză vor trebui să salveze aparenţele.
Negocierile asupra climei erau în impas, ieri, la Copenhaga, în pofida angajamentelor financiare pe termen scurt din partea mai multor state dezvoltate, în special în combaterea efectelor despăduririlor, potrivit AFP.
Premierul suedez Fredrik Reinfedlt, care prezidează Uniunea Europeană, a declarat că are dubii asupra posibilităţii ca în ultima zi a summitului să se ajungă la un acord în măsură să permită atingerea obiectivului anunţat, de limitare a creşterii temperaturii medii a planetei la două grade Celsius.
Gazdele daneze au renunţat la planurile de a propune noi proiecte de texte care să deblocheze discuţiile, după ce mai multe ţări în curs de dezvoltare şi-au exprimat opoziţia pe motiv că acestea ar favoriza statele puternic industrializate.
Hugo Chavez: Dacă mediul ar fi fost o bancă, americanii ar fi salvat-o
Delegaţii au fost de acord cu propunerea premierului danez, Lars Lokke Rasmussen, de a despărţi convorbirile pe două paliere - unul privind reducerea emisiilor până în 2020 de către naţiunile dezvoltate, cu excepţia SUA, iar celălalt de identificare a unor modalităţi de a determina naţiunile să încetinească schimbarea climatică.
Coşmarul celor două grade Celsius
Asta va face poluarea din oamenii viitorului? Foto: Reuters
„Este necesar să menţinem obiectivul de două grade, dar nu sunt sigur că vom ajunge la un acord în timpul conferinţei ONU ", a declarat Reinfedlt. Negocierile internaţionale asupra climei vizează limitarea creşterii temperaturii medii a planetei până la nivelurile preindustriale.
Pentru a se menţine sub această