120 de şefi de stat şi de guvern din toată lumea şi mai puţin de 48 de ore pentru a ajunge la un acord mondial care să salveze planeta de încălzirea climatică. Summitul ONU privind clima organizat la Copenhaga se apropie de final, însă concluziile nu sunt optimiste, relatează AFP. Sursa: Reuters România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, care a plecat în această după-amiază la Copenhaga.
"Susţinem fără rezerve obiectivul stabilit de Uniunea Europeană de reducere cu 30 la sută a emisiilor de carbon. România consideră summit-ul de la Copenhaga un moment foarte important. Protocolul de la Kyoto pentru reducerea emisiilor de carbon, expiră în 2012. În lipsa unui acord puternic la conferinţă există riscul ca politicile de reducere a emisiilor de carbon să nu mai aibă suport juridic", a declarat şeful statului, Traian Băsescu, la aeroport înainte să plece spre capitala Danemarcei.
Veştile care vin de la Copenhaga nu sunt bune, a declarat azi cancelarul german Angela Merkel, optimistă totuşi că unii şefi de stat şi de guvern ar putea salva negocierile privind clima.
În schimb, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nici nu vrea să se gândească la varianta eşecului. "E o ipoteză catastrofală", suţine liderul de la Elysee.
Mai greu de înduplecat este şi premierul indian Manmohan Singh. Oficialul nu e de acord cu un acord împotriva încălziri globale, dar care l-ar împiedica să scoată din sărăcie milioane de oameni. "Schimbarea climatică nu poate fi tratată menţinând ţările în curs de dezvoltare în sărăcie", a insistat Manmohan Singh.
Premierul chinez, Wen Jiabao, a cărui ţară este primul poluator din lume, a precizat că este hotărât şi sincer să lupte împotriva schimbărilor climatice.
Apel la acţiune
Se vorbeşte despre zilele de la summit ca unele ce vor fi fie binec