LITIGIU. Cele mai importante monumente ale naturii de pe Valea Prahovei au ajuns motiv de ceartă între autorităţile locale din cele două judeţe vecine. Sursa: Marian Ilie
1 /.
Autorităţile locale din judeţele Prahova şi Dâmboviţa îşi revendică administrarea Sfinxului şi a Babelor, două dintre cele mai „profitabile” obiective turistice de pe Valea Prahovei.
Documentul care a provocat litigiul este o schiţă de delimitare administrativă a comunei Moroieni, judeţul Dâmboviţa, datată în 1984 şi executată de Institutul de Geodezie şi Cartografie Bucureşti. Conform acestui document, cabana „Babele” şi platoul Bucegilor, unde se află Babele şi Sfinxul, se află pe teritoriul Dâmboviţei.
„Potrivit documentelor deţinute de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa, monumentele naturale Babele şi Sfinxul se situează în raza administrativ-teritorială a judeţului Dâmboviţa, comuna Moroieni”, susţine prefectul de Dâmboviţa, Iancu Caracota.
Documentul nu a fost însă recunoscut niciodată de autorităţile prahovene. „Actul de delimitare al comunei Moroieni, unde cabana Babele apare ca fiind pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, e semnat doar de şeful Oficiului de Cadastru Dâmboviţa. Lipsesc semnăturile primăriilor Buşteni şi Moroieni”, susţine Vasile Vădan, con silierul juridic al Prefecturii Prahova.
Instanţa aruncă pisica în ograda guvernului
Litigiul s-a mutat în instanţă în anul 2001. Dacă Prefectura Dâmboviţa a făcut apel la harta cadastrală din 1984, Prefectura Prahova a invocat faptul că dosarul de delimitare între localităţi a fost făcut fără a respecta procedurile legale. În plus, a arătat că toate autorizaţiile de construire în zonă au fost date de Consiliul Local Buşteni, iar monumentele au fost administrate de autorităţile prahovene.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut c