Aşezarea corectă a proviziilor pentru Sărbători este esenţială pentru a evita apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Refrigerarea încetineşte şi împiedică dezvoltarea unor microbi. Însă condiţia este ca alimentele să fie aranjate eficient, să fie proaspete, iar frigiderul să fie curăţat la timp.
Frigiderul poate găzdui o mulţime de bacterii care alterează mâncarea şi care ne pot îmbolnăvi.
De aceea, este important să respectăm igiena alimentară şi să acordăm atenţie prospeţimii alimentelor, respectând recomandarea ca mâncarea să fie pusă la rece la cel mult două ore după preparare.
„Este bine ca alimentele să fie cât mai proaspete atunci când sunt consumate. Păstrarea alimentelor în frigider fără a fi acoperite poate duce la o alterare a gustului şi a mirosului acestora.
În acest sens, se recomandă acoperirea alimentelor şi o curăţare a frigiderului la câteva zile, alimentele vechi fiind înlăturate", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.
trebue aşezate pe categorii
O organizare eficientă a alimentelor presupune ca acestea să fie aşezate în funcţie de mărimea şi de tipul lor. Astfel, fructele şi legumele trebuie aşezate în compartimente separate, precum şi lactatele, gustările sau mâncarea gătită.
Specialiştii recomandă ca rafturile superioare să fie destinate păstrării mâncărurilor gătite, iar cele inferioare, alimentelor nepreparate termic şi crudităţilor.
Este important să acordăm atenţie şi recipientelor în care păstrăm alimentele, acestea trebuind să fie curate şi să se închidă cât mai ermetic. Acoperirea vaselor cu folie de plastic poate fi o soluţie bună.
Carnea, la distanţă de mâncarea gătită
Trebuie să ţinem cont că unele părţi ale frigiderului au o temperatură mai scăzută decât altele. De aceea, compartimentul pentru carne trebuie folosit doar în acest scop. @N_P