Implicarea medicilor de familie în imunizarea antigripă nu a îngroşat încă rândurile celor care vor vaccin, dar situaţia s-ar putea schimba. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Pacienţii care aşteaptă la uşa cabinetelor de medicină de familie din Bucureşti se lasă cu greu convinşi să facă vaccinul contra A/H1N1, pentru că nu au încredere în el sau nu cred în „gripa porcină”.
Epidemiologul Cristina Moculescu, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, crede că situaţia se va schimba. „Pe măsură ce se vor face mai multe vaccinări şi oamenii vor vedea că acestea nu au avut efecte adverse, nu vor mai fi aşa de multe refuzuri. Va speria şi numărul mare de decese”, crede ea.
Între timp, numărul de decese cauzate de A/H1N1 continuă să crească. Ieri s-au înregistrat alte două cazuri mortale, dintre care unul la o gravidă din Piatra-Neamţ.
Medicii de familie, chemaţi să ridice dozele de vaccin
Dozele de vaccin care au fost livrate către medicii de familie fac parte din cele produse în primul lot de Institutul „Cantacuzino”, respectiv 1,3 milioane. „Până la sfârşitul anului, va mai fi livrată diferenţa până la 5 milioane”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În Bucureşti au fost livrate, în prima fază, 50.000 de doze şi 100.000 ulterior. „Am trimis medicilor de familie adrese să vină să ridice vaccinurile, aşa cum se face la orice campanie de imunizare. Se vor imuniza doctorii, a sistentele, infirmierele, bolnavii cronic care suferă de boli de inimă, pulmonare, astmaticii, cei care suferă de obezitate. Medicii trebuie să-i cheme la imunizare, să-i mobilizeze. Dacă au nevoie de mai multe vaccinuri, pot cere”, declară epidemiologul Cristina Moculescu.
În ceea ce priveşte numărul mare de refuzuri de până acum, epidemiologul crede că situaţia se va schimba: „Avem cereri de la mul