Apariţia lebedelor pe lacurile de acumulare din amonte de oraşul Piatra Neamţ îi determină pe mulţi pietreni aflaţi în trecere spre Bicaz să oprească la Pângăraţi.
Unii vin special în plimbare cu maşina până la malul lacului Pângăraţi, aflat la circa zece kilometri de marginea oraşului, pentru a vedea lebedele şi numeroasele raţe sălbatice. Duminică la prânz, când ninsoarea nu devenise atât de abundentă, ne-am întâlnit în locul special amenajat de administraţia comunei Pângăraţi, pe malul superior al lacului, lângă şosea, cu Gabriela Lerghievici, din Piatra Neamţ, profesoară de chimie la Bicaz.
Arii protejate pentru lebăda de iarnă
Aceasta îşi adusese cei doi copii, Ştefan (5 ani) şi Andra (14 ani) să vadă lebedele. Profesoara nu era la prima vizită în acest loc. „Am venit aici cu patrula eco a şcolii, special pentru lebede, în perioada ianuarie-februarie. Acum ne-am înscris iar în programul coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie şi urmează să mai venim“, ne-a spus Gabriela Lerghievici.
Lacurile Vaduri şi Pângăraţi sunt declarate arii naturale protejate pentru o serie de păsări acvatice, printre care şi lebăda de iarnă, o raritate în zona de munte. Potrivit profesorului universitar Carmen Gache de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, preşedinte al Societăţii Ornitologice din România, lebedele au apărut în aceste zone în anii ’60, după apariţia lacurilor de acumulare Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi.
Păsările se opresc sporadic aici, în timpul migraţiei lor din Nordul Europei spre Sud, spre Delta Dunării şi bălţile Prutului. Din 1994, numărul lor a devenit semnificativ, având în continuare o tendinţă de creştere. „Am reluat monitorizarea păsărilor acvatice de pe aceste lacuri la 1 decembrie, când am numărat 66 de exemplare de lebădă de iarnă, prezente numai pe lacurile Vaduri ş