Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în această dimineaţă că a semnat decretul de numire a lui Emil Boc în funcţia de premier. Anunţul preşedintelui nu a constituit nicio surpriză, consultările de ieri de la Cotroceni neaducând nimic nou pe harta pe care partidele s-au poziţionat în ultima perioadă.
Fiecare tabără - noua majoritate din jurul PDL-UDMR şi opoziţia PSD-PNL - şi-a revendicat premierul şi s-a ales doar cu promisiunea lui Traian Băsescu de a anunţa un nume în cursul dimineţii de astăzi. Un nume pentru o echipă care să-i pună în practică şi promisiunile făcute în campanie şi care să se instaleze la Palatul Victoria până la Crăciun.
Calendarul lui Băsescu presupune desemnarea premierului astăzi, două zile pentru negocieri, depunerea cel târziu sâmbătă a listei de miniştri la parlament şi începerea audierilor luni, astfel încât, până la mijlocul săptămânii viitoare, Cabinetul să fie votat în parlament.
Calendarul coincide practic cu cel al PDL care şi-a programat pentru vineri Colegiul Director, în care să valideze lista miniştrilor şi protocolul de guvernare.
Planuri pentru un nou mandat
„Voi face ceea ce trebuie pentru a avea un guvern sigur, angajat să ducă la capăt şi angajamentele internaţionale, dar şi punerea în practică a angajamentelor făcute de mine în campanie, având PDL în spate. Nu mă voi putea justifica în 2014 spunând că, ştiţi, am fost generos la desemnarea premierului şi de asta n-am putut să-mi respect angajamentele. Mai ales că din atitudinile publice ale multor politicieni nu sunt semnale că ar putea fi vreun pateneriat între mine şi ei”, a sintetizat Traian Băsescu în timpul consultărilor cu democrat-liberalii, care, deşi nu excludeau varianta unui premier independent, erau optimişti că funcţia îi va reveni lui Emil Boc.
De altfel, Boc şi-a făcut în ul