Bolnavii incurabili au dreptul la asistenţă specializată gratuită pentru creşterea calităţii vieţii. 400.000 de români sunt afectaţi de cancer. Mai puţin de 5% din aceştia beneficiază de servicii specializate de îngrijiri paliative în fazele avansate şi terminale de boală.
Adulţii bolnavi de cancer în stadii terminale şi copiii afectaţi de boli incurabile cu prognostic limitat au nevoie de îngrijire specială.
Centrele private oferă servicii complete
Serviciile de tip hospice au ca obiectiv îngrijirea complexă, orientată spre nevoile pacientului şi cele ale familiei, de către o echipă interdisciplinară. Ele pot include îngrijirea la domiciliu, în unităţi spitaliceşti, în cabinete de consultaţii şi în centre de zi. Serviciile presupun tratamente medicale, kinetoterapie, activităţi educative şi recreative, precum şi consiliere psihologică şi spirituală.
În România, centre de îngrijiri paliative de tip hospice se găsesc la Braşov (Hospice „Casa Speranţei"), în Bucureşti (centrul „Sf. Irina" din sectorul 3), în Timişoara (centrul „Casa Milostivirii Divine") şi în Cluj-Napoca (centrul Hospice Perspective Medicale). În mare parte, aceste centre se autofinanţează, Casa de Asigurări de Sănătate decontând doar un mic procent din costuri.
Medicii de familie ar putea fi implicaţi
De curând, Fundaţia Bristol-Myers Squibb şi-a lansat în România programul „Bridging Cancer Care", destinat ţărilor din Europa Centrală şi de Est, printr-o finanţare de 150.000 de dolari acordată hospice-ului „Casa Speranţei".
Finanţarea va fi folosită pentru elaborarea unui model-pilot de servicii integrate privind îngrijirile paliative la nivelul Braşovului şi localităţilor învecinate, urmărind extinderea acestuia la nivel naţional, în funcţie de rezultate.
În program vor fi implicaţi medici de familie, care pot urmări evoluţia bolnavilor, şi echipele mobi