Revoluţie sau lovitură de stat? Cum au murit soţii Ceauşescu? Era dictatorul gay? Ce i-a spus Gorbaciov la ultima întâlnire de la Moscova? De ce militarii s-au împuşcat între ei în '89? Am ales câteva teme din media - unele întrebări şocante, la care vin răspunsuri după 20 de ani. Cheia reconstituirii evenimentelor e o abordare. Există o alta care merge mai departe, urmărind firul până azi. Socotelile neîncheiate cu trecutul sunt amintite constant în media occidentală, mai puţin bombardată cu detalii şi mai atentă la linii mari. Felul în care se scrie o poveste veche de 20 de ani poate aduce indicii nu numai despre evenimentele în sine, dar şi despre cum am evoluat în două decenii - presă, politicieni, martori şi cititori. Şi mai avem o veste: Revoluţia (după unii lovitura de stat) a ajuns şi în social media, pe Twitter, Linkedin şi în blogosferă.
de Călin Cosmaciuc
În afara istoricilor şi a celor pasionaţi de istorie, care, probabil, citesc tot ce le pică în mână despre subiect, mai există un public devotat amintirilor despre regimul comunist. Personajele acelor vremuri se regăsesc, de ani de zile, în paginile Jurnalului Naţional (JN). În anii 90, în redacţia JN se ştia că ziarul este citit mai ales de vârstnici. Deşi lucrurile au evoluat, cotidianul a publicat sute de pagini în ultimii ani, despre Revoluţie, regimul comunist etc.
Ziarul familiei Voiculescu are, probabil, cel mai numeros public interesat de vremurile apuse, pe care, în ultimul an, le-a „rescris" în cadrul unui supliment. „Scânteia" apare cu sigla fostului oficios al PCR, exact în formatul ziarului care se găsea în tutungerii înainte de '89. Prima pagină a numărului din 4 decembrie 2009 conţine mărturii despre ultima vizită a lui Ceauşescu la Moscova, pasaje din amintirile lui Mihail Gorbaciov despre acel moment, o revistă a presei internaţionale de acum 20 de ani despre fuga