Domnului profesor George Guţu îi datorăm apariţia unui nou volum care sporeşte bibliografia epistolară a lui Emil Cioran: Scrisori către Wolfgang Kraus. 1971-1990. Dincolo de acurateţea filologică, ediţia bucură cititorul avizat prin fericita inspiraţie a îngrijitorului de a adăuga celor 158 de scrisori expediate de Cioran, două ale Simonei Boué, cinci ale lui Kraus şi treizeci de pagini cu fragmente din jurnalul lui Kraus, referitoare la Cioran.
Wolfgang Kraus (1924-1998), proeminent om de cultură austriac, scriitor, cercetător, editor şi traducător, s-a remarcat încă înainte de 1990 şi ca un tenace promotor al unor legături fireşti şi fluente între Est şi Vest, animat fiind de viziunea anticipativă, aparent utopică, a unei Europe Unite. Foarte mobil, disponibil pentru proiecte şi contacte culturale în orice colţ al Europei şi nu numai, comunicativ, sociabil, a cunoscut şi a întreţinut legături fructuoase cu numeroase personalităţi de primă linie, despre care a şi scris nu doar o dată în numeroasele sale studii. În acest context, relaţiile sale cu Cioran s-au configurat oarecum de la sine, prin afinităţi şi interese reciproce, precizate în timp, cum se poate deduce fără riscante aproximări, prin coroborarea scrisorilor lui Cioran cu scrisorile, dar mai ales cu jurnalul lui Wolfgang Kraus. "Despre nimeni - scrie acesta la un moment dat - n-am scris atât de mult ca despre el în jurnal." Mi se pare semnificativ că a simţit nevoia acestei precizări care, se pare, pe el însuşi îl miră, iar nouă ne suscită întrebarea de ce, de unde această atracţie, afinitate, simpatie, prietenie, la urma urmelor, dintre cei doi, dincolo de relaţiile lor editoriale ?
Cum s-a mai remarcat pe drept cuvânt, scrisorile lui Cioran nu conţin surprize. Îl regăsim aşa cum îl ştim din cărţile sale şi din alte, numeroase, confesiuni şi exhibări epistolare. A depăşit d