Băimărenii vor avea ocazia să viziteze o expoziţie de excepţie cu icoane pe lemn şi sticlă din secolul XVIII, care urmează să fie incluse în Tezaurul Naţional al României.
În perioada 18 decembrie-10 ianuarie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare organizează o expoziţie inedita cu icoane realizate pe lemn şi sticlă, intitulată „Naşterea în iconografie". În cadrul evenimentului vor fi expuse aproximativ 30 de icoane realizate în Transilvania, toate fiind datate din secolele XVIII, XIX şi XX. „Ne dorim ca cei care trec pargul muzeului să aibă parte de imaginea tradiţională a ceea ce înseamnă Crăciunul în Maramureş. Icoanele care sunt expuse nu sunt agăţate pe un panou, la întâmplare, ci sunt prezentate publicului exact aşa cum se găsesc ele în gospodăriile de pe la noi, cu cerga agăţată la capăt", a explicat directorul adjunct al muzeului, Janeta Ciocan.
Maria şi Iisus îmbrăcaţi în portul tradiţional
Pe lângă cele aproximativ 30 de icoane expuse, conducerea muzeului a mai organizat în premieră pentru Baia Mare, scena Viflaimului în care este redată naşterea pruncului Isus. „Scena Viflaimului va fi marcată prin câteva manechine care îi reprezintă pe Iisus, Maria, Iosif şi cei trei magi, toţi îmbrăcaţi în portul popular specific localităţii maramureşene Buciumi, pe care l-am primit de la un grup de tineri care au păstrat acest obicei", a declarat Janeta Ciocan. Astfel, Maria va fi îmbrăcată într-o cameşe tradiţională ornată cu dantelă, o fustă şi zadie pe de-asupra, iar în picioare va purta opinci, la fel ca moroşenii „de peste deal", în timp ce Iosif va avea şi el o cămeşe albă si o pereche de cioareci şi un brâu lat în talie.
Masa tradiţională de Crăciun
Pe lângă icoane şi scena biblică, vizitatorii îşi vor putea delecta privirea cu un coş tradiţional în care au fost aşezate preparatele tradiţionale de