Vinul de Lechinţa, care în trecut era degustat la curtea imperială de la Viena, se poate cumpăra din nou după ce a dispărut de pe mesele ardelenilor timp de aproape 20 de ani. La Bistriţa s-a deschis, ieri, prima cramă unde se vinde cunoscuta licoare de la Lechinţa, zonă unde cultura viţei-de-vie este atestată de pe vremea dacilor. Este primul pas pentru revenirea pe piaţă a cunoscutului brand.
Bistriţenii sau cei care au drum prin oraş nu trebuie să rateze o vizita la crama Lechinţa care s-a deschis, ieri, în zona centrală, pe strada Ursului. Aici ei pot cumpăra vinul care în trecut se afla pe masa casei imperiale de la Viena. Instoria vinului de Lechinţa a început încă pe vremea dacilor, de cânt este atestată cultura viţei-de-vie în zonă.
Odata cu venirea saşilor, în secolele XII - XIII, licoarea a cunoscut o perioadă înfloritoare. Oenologii spun că vinul de Lechinţa era unul din vinurile casei imperiale austriece. „Vinul de Lechinţa era cunoscut şi cu denumirea <
„Prin anii 50, podgoria Lechinţa a ajuns pe la 500-600 de hectare. Odată cu noul sistem de orânduire capitalistă au mai rămas 16 hectare", spune Volcov. Cea mai mare producţie de vin s-a obţinut la Lechinţa în 1976: 170 de vagoane de vin.
Lechinţa, un brand care trebuie relansat
La crama din centrul Bistriţei se poate cumpăra Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling şi Merlot cu preţuri cuprinse între 5 şi 7 lei. Vinurile de aici au o calitate aparte datorita microclimatului, care permitea o acumulare mai mare a zaharurilor. Datorită acidităţii crescute, vinurile erau folosite chiar şi pentru core