Un număr de 43 de artişti din ţară şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii au expus în Sala Unirii mai multe lucrări sub genericul „Libertate – Fără frontiere“. Lucrările de pictură şi grafică surprind simbolurile legate de conceptul de libertate după 20 de ani de la Revoluţie.
În expoziţia a fost vernisată ieri, la Sala Unirii din Alba Iulia şi va putea fi văzută până în data de 31 ianuarie 2010. Sunt surprinse simboluri universale legate de libertate aşa cum e ea vazută de văzute de artişti plastici din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Sunt expuse lucrări ale pictorilor din 23 de ţări printre care Argentina, Haiti, Taiwan, Maroc, Indonesia, Danemarca, Turcia şi SUA. „Este de fapt cea de-a cincea variantă de expoziţie. Inter -Art a pornit de la ideea unei expoziţii itinerante. În toamna anlui trecut o parte dintre lucrări au fost expuse la Washington, mai apoi în luna mai au ajuns în New York, la sediul ONU. În luna martie o parte dintre lucrări au fost expuse în Maroc iar acum au ajuns la Alba Iulia“, a explicat Ioan Hădărig.
Simboluri universale pentru conceptul de libertate
Ineditul expoziţiei constă şi în faptul că aceasta este un mod de a îmbina lucrări care au apărut şi în alte expoziţii. O parte dintre lucrări sunt realizate în penitenciarul Aiud iar o parte din ele evocă un fenomen care ţine de încercarea de supravieţuire a artiştilor în timpul regimului comunist. „Mail-art sau interacţiunea prin artă se practica pe vremea regimului comunist. Mai mulţi artişti au încercat să trimită în străinătate lucrări de artă. O parte dintre ele au ajuns la destinaţie şi au fost publicate în reviste de artă. O parte, însă au fost interceptate de Securitate“, a spus Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei Inter-Art.
În expoziţia de la Alba Iulia sunt expuse şi lucrări de mail-art, dar realizate după Decembrie 1989. „