Un studiu al Băncii Mondiale arată că România se confruntă cu cea mai mare rată a închiderilor de firme, din şase ţări analizate, confirmând astfel nemulţumirile patronatelor care susţin că impozitul forfetar a accentuat efectele crizei. România a înregistrat cea mai mare rată a firmelor închise în 2008 şi 2009, din cauza efectelor crizei economice, de 17,6%, din şase state din Europa de Est incluse într-un sondaj al Băncii Mondiale (BM), derulat în perioada iunie-iulie
Un studiu al Băncii Mondiale arată că România se confruntă cu cea mai mare rată a închiderilor de firme, din şase ţări analizate, confirmând astfel nemulţumirile patronatelor care susţin că impozitul forfetar a accentuat efectele crizei.
România a înregistrat cea mai mare rată a firmelor închise în 2008 şi 2009, din cauza efectelor crizei economice, de 17,6%, din şase state din Europa de Est incluse într-un sondaj al Băncii Mondiale (BM), derulat în perioada iunie-iulie 2009. Registrul Comerţului a anunţat zilele trecute că 127.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primele 11 luni din 2009, faţă de circa 10.000 anul trecut. Iar asociaţiile patronale se plâng că impozitul forfetar a avut o contribuţie majoră la acest fenomen.
La sondajul Băncii mondiale au participat 1.686 de firme din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Litunia şi Letonia. Analiştii BM au încercat să contacteze toate cele 2.499 de firme care au particiapat la un sondaj similar în 2007, iar cele care nu au răspuns au fost considerate ca desfiinţate sau inactive.
Şi în Turcia, problemele sunt mari
Excluzând companiile care nu au răspuns, cea mai ridicată rată a falimentelor şi lichidărilor este consemnată în Turcia (6,8%), urmată de România (4,9%) şi Letonia (4,7%). În Ungaria, rata companiilor închise a fost de 1,5%. Efectul major al crizei în cele şase state din Europa de Est este scăderea cererii