Roşia Montană, cel mai controversat proiect din utlimul deceniu, intră din nou în atenţia autorităţilor, însă dintr-o perspectivă favorabilă. Proiectul de exploatare a zăcămintelor aurifere din Munţii Apuseni va fi inclus în programul de guvernare şi va începe cât mai curând posibil cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources, a anunţat vineri Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei şi nominalizat pentru viitorul Cabinet. Interesul noului Guvern pentru proiectul care a făcut obiectul unor dispute aprinse între organizaţiile de mediu şi autorităţi este justificat acum de cotaţia în creştere a aurului pe pieţele internaţionale, potrivit oficialului.
Poziţia preşedintelui Băsescu faţă de acest proiect a fost până acum prudentă. În confruntarea televizată pe care şeful statului a avut-o cu Mircea Geoană înainte de turul doi al alegerilor pentru funcţia de preşedinte, Băsescu a declarat că în principiu şi-ar dori ca România să extragă cele 600 de tone de aur şi cele 2.000 tone de argint. "Voi fi un susţinător al soluţiei recomandate de specialişti. Sunt de acord cu acest proiect dacă nu există daune siturilor arheologice şi mediului înconjurător", a spus atunci preşedintele Băsescu. Principalul motiv care a stârnit opoziţia ecologiştilor este folosirea cianurilor în exploatarea zăcământului de aur. Metoda de extracţie respectă însă reglementările Uniunii Europene. (S.S.)
Roşia Montană, cel mai controversat proiect din utlimul deceniu, intră din nou în atenţia autorităţilor, însă dintr-o perspectivă favorabilă. Proiectul de exploatare a zăcămintelor aurifere din Munţii Apuseni va fi inclus în programul de guvernare şi va începe cât mai curând posibil cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources, a anunţat vineri Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei şi nominalizat pentru viitorul Cabinet. Interesul