Având în vedere presiunile la care va fi supus din toate părţile, de la FMI la sindicate şi de la mediul de afaceri la colegii de partid, liderul PDL îşi asumă un rol de sacrificiu în fruntea noului guvern. Emil Boc are mari şanse să rămână premier pentru următorii trei ani. Mandatul lui nu va fi deloc uşor, iar la final s-ar putea dovedi că actualul şi viitorul prim-ministru şi-a erodat atât de mult popularitatea încât, după modelul lui Victor Ciorbea ori Radu Vasile, �
Având în vedere presiunile la care va fi supus din toate părţile, de la FMI la sindicate şi de la mediul de afaceri la colegii de partid, liderul PDL îşi asumă un rol de sacrificiu în fruntea noului guvern.
Emil Boc are mari şanse să rămână premier pentru următorii trei ani. Mandatul lui nu va fi deloc uşor, iar la final s-ar putea dovedi că actualul şi viitorul prim-ministru şi-a erodat atât de mult popularitatea încât, după modelul lui Victor Ciorbea ori Radu Vasile, şi-a compromis definitiv cariera politică.
Prima provocare pentru noul (sau nu tocmai noul) cabinet va fi deblocarea finanţării externe. „Dacă România îşi va îndeplini obligaţiile, pe 17 februarie putem primi simultan tranşa a treia şi a patra, adică un total de 2,3 miliarde de euro“, a spus preşedintele Traian Băsescu. Doar că, până atunci, trebuie îndeplinite o serie de proceduri – elaborarea bugetului, depunerea lui în Parlament şi aprobarea acestuia până pe 16 ianuarie. Rămâne de văzut cât de repede vor reuşi să se mişte instituţiile implicate.
Cabinetul va mai trebui să îndeplinească, în 2010, o serie de angajamente legislative luate faţă de FMI şi să se încadreze într-un deficit bugetar maxim de 5,9%. Cel mai probabil, acest lucru nu va fi posibil fără reducerea aparatului bugetar, dar va reuşi să depăşească Emil Boc puternica opoziţie a sindicatelor? Iar necunoscutele nu se opresc aici. Sunt numeroase