Libertatea, un cuvant frecvent folosit in aceste zile, nu are cum sa fie inteles cu adevarat decat daca ne intoarcem in urma cu doua decenii si retraim tensiunea exemplara de atunci. In spiritul unei asemenea intoarceri in timp, Centrul de Informare, de la parterul Reprezentantei Comisiei Europene, din Bucuresti, a deschis expozitia "O poveste despre libertate", realizata in colaborare cu istoricul Andrea Varga. Este o expozitie deosebita, cu imagini sugestive, reprezentand momente si evenimente care tin de schimbarile petrecute in Romania, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Uniunea Sovietica, Republica Democrata Germana, Bulgaria, inainte si in anul 1989, precum si documente din vremea respectiva, extrase din ziarele occidentale si materiale din arhivele vestice, care exprima perceptia Occidentului asupra vietii din Europa Rasariteana.
Fotografiile, valoroase ca documente istorice, dar si din punct de vedere artistic, sunt prezentate inedit, pe panouri tip domino, fiind dispuse asemenea punctelor din jocul respectiv. Acestea sunt puse in context si de alte elemente artistice, de background, inclusiv filme, imagini in miscare si hapenninguri interactive. Expozitia face parte din proiectul "1989-2009 - Romania si libertatea altora", care include si realizarea unor materiale si evenimente tematice, precum si a site-ului www.8909.ro, actualmente in constructie. Expozitia poate fi vizitata zilnic, intre orele 10.00 si 18.00, pana la sfarsitul lunii februarie 2010.
Incitanta manifestare, cum nu se poate mai nimerita pentru aceste zile atat comemorative cat si aniversare ale Revolutiei din Decembrie, isi datoreaza reusita nu doar organizarii exemplare ci si personalitatii mai aparte a istoricului Andrea Varga, cu o biografie aproape aventuroasa, uneori asemanatoare cu cele ale personajelor pe care le evoca in demersurile sale. Venita din Ungaria