În decembrie 1989, când Zidul Berlinului se prăbuşise în mod paşnic, regimul comunist de la Bucureşti avea să cadă după o revoluţie populară. România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi. Televiziunile din lumea întreagă au relatat acest eveniment, iar protagoniştii nu au ezitat să folosescă mass-media pentru a mobiliza sau manipula opinia publică (audio).
În decembrie 1989, când Zidul Berlinului se prăbuşise în mod paşnic, regimul comunist de la Bucureşti avea să cadă după o revoluţie populară. România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi. Televiziunile din lumea întreagă au relatat acest eveniment, iar protagoniştii nu au ezitat să folosescă mass-media pentru a mobiliza sau manipula opinia publică.
În decembrie 1989 un rolimportant l-a avut mass-media. Fiindcă presa internă era drastic controlată, s-a ajuns ca presa străină să contribuie la grăbirea evenimentelor.
Din analizele Revoluţiei din decembrie 1989 reiese că majoritatea mass-media a exagerat în transmiterea evenimentelor. Printre procedeele utilizate de presă, fie ea scrisă, radio sau tv a fost realizarea de reportaje din care să reiasă că românii sunt privaţi de numeroase drepturi printre care dreptul la libera trecere a frontierei. Majoritatea presei a militat pentru destabilizarea situaţiei în ţările socialist - totalitare.
Imaginile cu soţii Ceuşescu în balconul Comitetului Central apărute la Televiziunea Română au făcut înconjurul lumii. Istoricul Armand Goşu spune la RFI că rolul cel mai important l-a avut Televiziunea Română.
Când, la 22 decembrie 1989, dictatura comunistă s-a prăbuşit, radioul, televiziunea, presa scrisă, România şi-a redobândit dreptul la liberă exprimare. Liliana Si