DOSARUL „VOICU”. Florin Costiniu, preşedintele Secţiei Civile a Curţii Supreme, a fost pus oficial sub acuzare de procurorii DNA. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Ceea ce părea a fi doar un alt dosar de corupţie pe numele unui alt politician s-a dovedit o premieră pentru justiţia din România: învinuiţi la vârful Curţii Supreme, instituţie-simbol în împărţirea dreptăţii.
„Şi, din păcate, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală a Curţii Supreme, judecătorul Florin Costiniu - soţul judecătoarei Viorica Costiniu (preşedinte onorific al Asociaţiei Magistraţilor din România şi magistrat la Curtea de Apel Bucureşti) - nu e singurul”, au precizat surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Judecătoarea Gabriela Bârsan, posibil martor
Concret, DNA a transmis, ieri, la solicitarea jurnaliştilor că, „la data de 10 decembrie 2009, a fost începută urmărirea penală faţă de Florin Costiniu, iar la data de 17 decembrie (ieri) învinuitului i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă, infracţiune pentru care este urmărit penal. Infracţiunea de trafic de influenţă este reţinută în sarcina lui Cătălin Voicu, senator PSD, cercetat în acelaşi dosar”.
Precizările DNA au venit la scurt timp după ce magistratul a dat prima sa declaraţie de învinuit în această cauză. Asta, deşi, la finalul întâlnirii cu procurorii, Costiniu a negat că ar fi anchetat: „Nu s-a început urmărirea penală, această fază a anchetei este confidenţială. (...) Vreau să vă spun doar două chestiuni: unu - am fost chemat de procurori să dau o declaraţie, şi am dat-o, şi doi - am încredere în obiectivitatea şi imparţialitatea procurorilor”.
În timp ce preşedintele interimar al Curţii Supreme, Lidia Bărbulescu, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea anchetei DNA, şeful CSM, Virgil A