Poliţiştii le recomandă băcăuanilor care pleacă în vacanţă să-şi lase casa în grija vecinilor. Conform statisticilor, anul acesta s-a înregistrat cel puţin o spargere de locuinţele a celor care stau la bloc.
Oficialii Poliţiei avertizează că spărgătorii de locuinţe nu au vacanţă şi se aşteaptă ca numărul „loviturilor“ date de aceştia să crească spectaculos în perioada Sărbătorilor. Oamenii legii spun că sărăcia generată de criza financiară este principalul factor favorizant şi că îi poate determina pe hoţi să capete un curaj nebun.
„Recomandarea noastră către băcăuanii care vor să-şi părăsească domiciliile de Sărbători este să roage un vecin să le supravegheze locuinţele. Cum la sfârşit de an se mai umblă cu ursul sau capra, este bine să nu fie permis accesul persoanelor străine în locuinţe, indiferent de conjuctură“, spune comisarul-şef Valerica Manole, şeful Serviciului Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău.
La cele mai multe spargeri de locuinţe care s-au înregistrat în municipiul Bacău hoţii s-au orientat, mai ales, către apartamentele unde ştiau că găsesc bani şi bijuterii. Nicio ţintă nu a fost aleasă la întâmplare, după cum nici infractorii nu acţionează fără să studieze în amănunt locul. „Pe mine m-au jefuit cât am fost plecat la muncă în Italia. Au aflat probabil că nu sunt acasă şi credeau că am bani mulţi şi bijuterii. Nu prea au avut ce să fure, dar au stricat uşa şi au răscolit casa“, ne spune Ion M., una dintre victime.
Nicio zi fără un jaf
Ţinând cont de statisticile poliţiei, se poate spune că în fiecare zi a acestui an a fost jefuit cel puţin un băcăuan. Principalele moduri de operare ale hoţilor sunt forţarea butucului, escaladarea pereţilor, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite sau chiar legarea de prietenii cu diferiţi membri ai familiei.
„De