Autoritatile iraniene au testat o versiune imbunatatita a rachetei cu raza medie de actiune Sejil 2, care ar putea ajunge la distante de peste 2.000 de kilometri. Daca performantele prezentate de iranieni sunt reale, racheta poate lovi tinte din Israel, bazele americane din Golful Persic, dar si orase din sudul si sud-estul Europei, inclusiv coasta Romaniei si Bulgariei, conform AP. In plin proces de negociere cu Iranul, privind reducerea programului de dezvoltare nucleara, SUA par mai ingrijorate de mesajul transmis de Teheran decat de eventualitatea unui atac cu rachete propriu-zis. "Nu cred ca au aratat ceva diferit de ceea ce am vazut deja in trecut", a declarat Geoff Morrell, purtator de cuvant al Pentagonului.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Mike Hammer, a spus, citat de Reuters, ca testul cu Sejil 2 "sporeste seriozitatea si hotararea comunitatii internationale de a trage la raspundere Iranul pentru sfidarea constanta a obligatiilor sale internationale privind programul nuclear". Aceeasi ingrijorare a aratat-o si premierul Marii Britanii, Gordon Brown, care a declarat la summitul de la Copenhaga ca "este o problema care ingrijoreaza comunitatea internationala si ne indreptateste sa avansam cu sanctiunile".
Testul iranian are loc in contextul in care negocierile dintre Washington si Teheran, privind reducerea programului nuclear, intra pe ultima suta de metri: daca Iranul nu face concesii pana la sfarsitul anului, SUA, sprijinite de Marea Britanie, Rusia, China, Franta si Germania, vor trece la aplicarea de sanctiuni comerciale. Acestea ar putea viza importurile de combustibil, pentru ca, desi Iranul este unul dintre marii producatori de petrol, nu are suficiente capacitati de rafinare.
Securitatea Romaniei in cazul unui atac cu rachete cu raza medie sau lunga de actiune ar putea fi asigurata de noul proi