Băimăreanul face parte din prima promoţie de coşari cu diplomă din ţară, iar visul lui este să ajungă la întâlnirea mondială a hornarilor care are loc anual, pe 20 septembrie, în Italia.
Ciprian Loi este coşarul modern care are diplomă şi ustensile de ultimă generaţie. Îmbrăcat în salopete negre, mâna de om, sprinten ca o furnică, trebăluieşte toată ziulica prin coşurile băimărenilor. Şi-a dorit de mic să fie tinichigiu auto, să-i urmeze tatălui, de la care a şi furat o parte din tainele meseriei. „De mic eram în preajma lui mai mereu şi am învăţat câte ceva. Mai în joacă, mai în serios, s-a lipit meseria de mine", spune Ciprian. Pe parcurs şi-a schimbat opţiunea, dar nici vorbă să devină coşar.
Timp de 13 ani, a fost instalator
Bărbatul a urmat cursurile unui liceu şi al unei şcoli postliceale de instalatori sanitari, meserie pe care a şi practicat-o timp de 13 ani. Anul trecut a decis că este momentul să plece din companie şi să-şi facă afacerea lui. „Umblam din casă în casă şi verificam instalaţiile de gaz. Aşa mi-am dat seama că aş putea să îmi fac o afacere din coşerit pentru că era un segment de piaţă neacoperit încă", povesteşte Ciprian. Timp de câteva zile a „cotrobăit" pe Internet şi şi-a adunat toate informaţiile de care avea nevoie ca să-şi pună afacerea pe picioare şi aşa a decoperit că se fac în ţară cursuri de coşari. „Era prima promoţie, primul curs din România şi am decis să mă înscriu şui eu", continuă băimăreanul. A scos din buzunar 300 de euro, a plecat la Petelea în Mureş la cursuri şi aşa a ajuns coşar cu diplomă. A investit peste 1.000 de euro în scule de ultimă generaţie aduse tocmai din Italia şi s-a pus pe muncit. „Să nu vă închipuiţi că mă caţăr toată ziua pe acoperişuri. Cu sculele pe care le am fac foarte bine treaba de jos", arată coşarul.
Pentru copii este „omul negru"
Ciprian Loi spun