Contribuţia participanţilor la sistemul de pensii private obligatorii ar putea creşte cu un punct procentual în 2011 sau în 2012, recuperând astfel decalajul de 0,5 puncte înregistrat în acest an, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, citat de Mediafax. Legislaţia prevede ca, în primul an de funcţionare a Pilonului II, contribuţia participanţilor să fie de 2%, urmând să crească anual cu 0,5 puncte procentuale, astfel ca într-un interval de opt ani să ajungă la 6% din venitul brut. În 2008, primul an în care s-au realizat contribuţii la Pilonul II, procentul a fost de 2% şi urma ca în acest an să crească la 2,5%, însă plafonul a fost păstrat la 2% din cauza problemelor bugetare.
Oancea a afirmat că nivelul contribuţiilor va creşte anul viitor la 2,5% din venituri, nu la 3% cum era prevăzut în legislaţie. "La sfârşitul lui 2010, când se va discuta iar bugetul, sperăm să existe posibilitatea să crească contribuţiile cu 1% în loc de 0,5%, pentru a recupera decalajul", a afirmat Oancea. El apreciază că în 2011 sau în 2012 va exista o creştere de un punct procentual al contribuţiilor, sperând ca nivelul de 6% să poată fi atins chiar mai repede decât termenul prevăzut, dacă vor exista politici şi strategii în acest sens.
Totodată, Oancea a declarat că proiectul de lege privind fondul de garantare a sistemului de pensii private va fi transmis, la începutul lunii ianuarie, Ministerului Muncii, urmând să ajungă în Parlament în februarie. "La începutul lunii ianuarie vom transmite proiectul de lege pentru fondul de garantare la Ministerul Muncii. Cred că nu va trece luna februarie şi proiectul va fi în Parlament", a afirmat acesta.
În prezent, proiectul de act normativ se află în dezbatere publică pe site-ul CSSPP. Potrivit proiectului de act normativ, fondul va compensa pierderile participanţ