Nemţeanca din Pipirig este cunoscută în toată lumea pentru creaţiile unicat. În ultimii ani, se străduie să ducă mai departe tradiţia cu un curs la care participă 24 de copii. În familia Rodicăi Ciocârtău, meseria de ţesător se transmite de mai bine de cinci generaţii.
„Noi am fost şapte copii la părinţi. Şase fete şi un băiat. Toţi am învăţat să ţesem, dar eu sunt singura care nu a renunţat nici până astăzi“, relatează Rodica.
Ţesăturile de Pipirig au făcut înconjurul lumii
Specialiştii o cataloghează drept o artistă a războiului de ţesut, motiv pentru care Rodica şi-a expus creaţiile în cadrul a numeroase evenimente. Prima dată a participat la un festival care a avut loc la Sibiu, în 1989. De atunci, nu ratează nicio ocazie pentru a-şi duce ţesăturile prin toată lumea.
„Munca m-a purtat până acum prin toate oraşele ţării, dar şi în multe locuri dincolo de graniţele României“, precizează ţesătoarea. Bulgaria, Germania şi Franţa sunt numai câteva din destinaţiile unde meşterul din Pipirig a dus tradiţia războiului de ţesut şi a iţelor din lână. „Nu mi-a trecut niciodată prin gând să rămân în altă ţară. Am surori care locuiesc departe de casă, eu însă trebuie să mă întorc în atelierul meu, oriunde aş pleca“, spune artista.
Tehnica după care ţese este unică în Moldova şi deosebit de dificilă. „Culorile pe care le folosesc la covoare, prosoape, ii, sunt extrase chiar de mine din plantele pe care le găsesc în natură. Tehnica am furat-o de la profesoară din Maramureş. Din orice se pot scoate culori: frunze, petale, rădăcini de plante. Prin fierbere, aceste culori rezistă decenii la rând. Uneori cedează ţesătura, iar ele sunt tot vii“, mărturiseşte nemţeanca.
Rodica Ciocârtău îşi aminteşte cu mândrie cum lucrările ei au plecat să reprezinte tradiţia românească peste ocean. „Am expus la Smithsonian Folk Fe