Mariana Gheorghe, directorul general executiv al celei mai mari companii din Romania, explica motivele care au determinat Petrom sa elimine complet partea de chimie si petrochimie si sa renunte la rafinaria Arpechim.
In plus, CEO-ul Petrom vorbeste despre ce se va intampla cu miile de oameni afectati de aceasta masura, dar si de planurile viitoare ale companiei.
"La Doljchim (combinat chimic detinut de Petrom - n. red.) avem circa 1.000 de angajati acum, din care probabil ca vor mai ramane 200-300 de oameni care vor ajuta la activitatile de demolare al instalatiilor. Pe partea de petrochimie din Arpechim, vorbim de circa 400-500 de oameni care speram ca vor fi transferati la Oltchim. Rafinaria Arpechim (una dintre cele doua rafinarii ale Petrom - n.r.) este operata de 800 de oameni. Renuntarea la aceste activitati este o decizie cu un impact major, dar vom pregati pachete financiare, vor exista centre de tranzitie prin care acesti oameni vor fi ajutati sa faca din nou parte din piata fortei de munca", explica CEO-ul Petrom.
Compania mai avea la sfarsitul primelor trei trimestre circa 28.000 de angajati, din cei peste 50.000 pe care Petrom ii avea in momentul privatizarii catre grupul petrolier austriac OMV.
Chimia aduce pana la 10% din business
Miercuri, Petrom a anuntat ca va iesi complet de pe piata produselor chimice si petrochimice pana la sfarsitul anului 2010, iar rafinaria Arpechim va mai functiona doar in functie de necesitati, urmand ca pana la finalul anului 2011 sa fie luata o decizie in privinta acesteia.
In total, afacerile din sectorul chimic nu fac mai mult de 10% din afacerile anuale ale Petrom, care anul trecut au fost de 4,5 miliarde de euro.
Mai mult, Petrom a renuntat la planurile de a mari capacitatea de rafinare de la Petrobrazi de la 4,5 milioane de tone pe an la 6 milioane de tone, spunand ca in