Cătina este un remediu cu o valoare terapeutică remarcabilă.Fructele, a căror culoare variază de la galben până la roşu, se folosesc în tratamentul bolilor cauzate mai ales de carenţele de vitamine.
Cea albă şi cea roşie au proprietăţi similare
Ambele soiuri de cătină, şi cea albă, şi cea roşie, sunt tonice generale, combat diferite forme de anemie şi contribuie, prin conţinutul lor de vitamina C, la detoxifierea organismului. Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă şi cea roşie intervin în procesele metabolice.
Extractele sunt antivirale
Extractele din mlădiţe de cătină roşie, cunoscută şi sub numele de tamarix, se folosesc în tratarea bolilor măduvei osoase, cele ale splinei şi ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă şi de afecţiune. Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau virusurilor care au afinitate pentru ficat, splină sau pentru măduva osoasă.
În anumite boli, extractele din muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. În combinaţie cu extractul de alun şi de brad, este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diverse infecţii virale.
Combate avitaminozele
Infuzia de cătină roşie ajută în combaterea avitaminozelor grave, este un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril. Aceasta se prepară din două linguri de fructe zdrobite, care se pun în 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute şi infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile.Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.
Se utilizează şi în terapia bolilor cronice
Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator şi de tonic al sistemului imun