Povestea tanarului Hypa, care merge la Alexandria sa studieze medicina si teologia si devine calugar crestin se petrece in secolul al V-lea. Intr-un cadru mai amplu, cartea este de fapt o descriere o extinderii puterii crestine: un fel de istorie critica ce puncteaza distrugerile si barbarismele pe care le-au produs crestinii in incercarea de a se afirma, daramand vestigiile culturii romane.
"Azazel, ingerul raului" este un roman, actiunea se petrece in Egipt, iar autorul ei este musulman - de unde si scandalul imens pe care l-a produs viziunea lui extrem de critica si virulenta la adresa culturii crestine.
Scriitorul egiptean Youssef Ziedan este profesor de filosofie islamica si director al departamentului de manuscrise al Bibliotecii din Alexandria. A semnat pana acum un impresionant numar de studii si eseuri de specialitate. In 2008, a publicat "Azazel, ingerul raului", titlu incununat cu prestigiosul premiu international Booker pentru romanul arab. Aparitia cartii a starnit vehemente polemici si critici, indeosebi din partea mediilor clericale ale Bisericii Ortodoxe Copte si a cercurilor ortodoxiei orientale, care au vazut in aceasta scriere literara o intruziune nepermisa din partea unui autor musulman in teritoriul teologiei crestine.
Premisa de la care porneste Youssef Ziedan in structurarea romanului sau este diferita de a unor predecesori precum, de pilda, Umberto Eco (Numele trandafirului), Amin Maalouf (Periplul lui Baltazare), José Saramago (Istoria asediului Lisabonei) sau, mai de curand, Dan Brown (Codul lui Da Vinci).
Prin testament, am lasat ca aceasta carte sa fie publicata postum. Ea este o traducere, facuta cu toata migala de care am fost in stare, dupa manuscrisele pe pergament descoperite in complexul arheologic aflat in nord-vestul orasului sirian Alep, care se intinde pe o suprafata de trei kilometri patrati, nu departe