Studiile arată că orice persoană s-a confruntat, la un moment dat în viaţă, cu o problemă digestivă. Potrivit specialiştilor, în 90 la sută din cazuri, alimentaţia a fost singura responsabilă de apariţia acesteia. Iată ce trebuie să ştii despre procesul de digestie şi despre problemele care pot apărea.
Sistemul digestiv are o influenţă covârşitoare asupra stării de sănătate. Asta pentru că la procesul de digestie contribuie un număr mare de organe. După cum se ştie, digestia începe încă din cavitatea bucală şi se continuă în stomac, acolo unde alimentele sunt digerate cu ajutorul sucurilor gastrice.
De asemenea, tot în stomac se mai produce acid clorhidric, care asigură mediul acid necesar digestiei, şi pepsina, o enzimă care ajută la digestia proteinelor. Pentru a uşura munca stomacului şi pentru a preveni o serie de afecţiuni, se recomandă ca alimentele să fie mestecate foarte bine. La fel de importantă este şi calitatea alimentelor, deoarece substanţele care ajung în colon au nevoie de maximum 15 ore pentru a fi eliminate.
Balonarea indică o neregulă la stomac
Disfuncționalitățile de la nivelul stomacului se manifestă prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipație/diaree. Totodată, apariția bruscă a acneei sau a cuperozei poate fi un semn că la nivelul aparatului digestiv există un dezechilibru. Toate aceste simptome îşi fac apariţia mai ales pe fondul stresului din timpul mesei, deoarece, din punct de vedere emoţional, stomacul este asociat cu starea de îngrijorare. Prin urmare, evită supărarea în timpul mesei.
Nivelul glicemia arată starea pancreasului
Mergi la medic atunci când problemele digestive persistă mai mult de trei zile
Un alt organ care participă activ la procesul de digestie este pancreasul. Acesta are o dublă funcție. Pe de o parte, capul pancreasului servește procesului de digestie pri