Fosta republică sovietică va reintra, de anul viitor, în sfera de influenţă a Moscovei, o victorie strategică pentru Rusia. Sursa: Reuters
Alegerile prezidenţiale din Ucraina, de pe 17 ianuarie, al căror câştigător va fi aflat, cel mai probabil, după al doilea tur de scrutin, vor reorienta fosta republică sovietică spre est, o victorie strategică pentru Moscova şi o înfrângere usturătoare pentru Occident.
Sondajele de opinie îl dau drept câştigător pe fostul premier Viktor Ianukovici, liderul formaţiunii pro-ruse Partidul Regiunilor. Acesta urmează să se înfrunte în turul secund, programat pentru 7 februarie, cu actualul şef al executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko.
Fostă parteneră a preşedintelui Viktor Iuşcenko în timpul „Revoluţiei Portocalii” din 2004, Timoşenko a făcut între timp o opţiune pragmatică, aceea de a se centra pe resuscitarea relaţiilor cu Moscova, fiind conştientă că doar o astfel de realitate îi sporeşte şansele de a ajunge în fruntea ţării, comentează presa occidentală.
Vestul s-a resemnat
Viktor Iuşcenko, cel în jurul căruia s-a polarizat majoritatea eforturilor de apropiere de Occident, este creditat de sondaje cu o popularitate reprezentată de o singură cifră. Într-un discurs rostit marţi, la un congres al intelectualilor organizat la Odessa, şeful statului a reiterat că obiectivul său primordial rămâne aderarea la UE şi NATO.
Dar Statele Unite par să fi abandonat Ucraina în schimbul sprijinului oferit de Rusia pe frontul afgan, iar Alianţa Nord- Atlantică a ezitat, anul trecut, să invite Kievul în Planul de Acţiune pentru Aderare. În schimb, alternativa rusă la NATO, Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (CSTO), a anunţat că, dacă vrea, Kievul poate deveni membru în doar o lună.
Succesul unui candidat pro-rus, oricare ar fi acesta, reprez