Romania ar putea sa primeasca in februarie urmatoarele doua transe de la FMI, in suma de 2,3 mld. euro, precum si un miliard de euro de la Comisia Europeana, cu conditia sa avem buget si sa reformam aparatul de stat.
La Ministerul Finantelor ar urma sa ajunga 2,15 mld. euro pentru sustinerea deficitului bugetar, adica jumatate din banii de la FMI, precum si a doua transa de la Comisie.
"In baza progreselor inregistrate pana acum, suntem optimisti ca echipa va putea transmite rapid evaluarea catre Board-ul Executiv al FMI, pentru o sedinta care va avea loc pana la mijlocul lunii februarie. Daca Board-ul ia o decizie favorabila, poate urma deblocarea fondurilor", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, intr-un comunicat care concluzioneaza vizita de trei zile a unei echipe de experti ai Fondului si Comisiei Europene (CE) la Bucuresti.
Si Comisia spera sa termine cu succes evaluarea la sfarsitul lunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1 mld. euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati.
Ianuarie si februarie, cele mai grele luni
Ramane de vazut cum se vor descurca autoritatile pana la primirea banilor de la finantatorii externi, avand in vedere ca in ultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse in ianuarie si februarie. Finantele au dat asigurari ca exista resurse financiare pentru a acoperi cheltuielile aferente lunilor decembrie si ianuarie.
Insa exista pericolul ca statul sa nu-si fi onorat toate cheltuielile catre sectorul privat, decontarea acestora fiind amanata pentru anul viitor.
In conditiile in care bancile aproape si-au epuizat plafoanele de expunere pe Romania, Finantele ar putea fi puse intr-o situatie dificila la inceputul anului viitor. Una din putinele alternative ar fi un imprumut de pe pietele internationale, dar pentru aceasta noul Gu