Cu o săptămâna înainte de Crăciun, tot mai mulţi pensionari se aşează la rând în faţa ghişeelor caselor de ajutor reciproc. Oamenii lasă la o parte ruşinea şi vin să se împrumute pentru a putea sărbători Naşterea Domnului, fără să renunţe la medicamente
În fiecare zi, zeci de bătrâni din întreg judeţul se adresează caselor de ajutor reciproc din întreg judeţul. Oamenii spun supăraţi că după o viaţă de muncă sunt nevoiţi să se împrumute pentru a putea sărbători Naşterea Domnului aşa cum se cuvine. Pensiile mici îi împing pe pensionari să apeleze tot mai des la împrumuturile acordate de casele de ajutor reciproc. „E mică, cum să mă descurc cu 400 de lei? Nu-mi mai ajung banii până la Crăciun”, se plânge unul din pensionari.
Nu împrumută
mulţi bani
Numărul solicitărilor a crescut mai ales de când băncile au înăsprit condiţiile de creditare. Spre exemplu, numai la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Făgăraş, numărul membrilor cotizanţi a crescut în ultimul an de la 9.762 (ianuarie) la 10.221 (noiembrie). Avantajul este că de CAR-uri împrumuturile se pot lua mai uşor, iar dobânda este convenabilă.
Sumele pe care le împrumută pensionarii nu sunt mari, doar câteva sute de lei. Banii sunt însă suficienţi pentru a putea să-şi cumpere medicamente şi să-şi achite consultaţiile medicale. „Am luat cu împrumut 300 de lei, că nu mai am ce să pun pe masă de sărbători. Văd eu cum îi dau înapoi”, a declarat o altă vârstnică. La Făgăraş, unele persoane sărmane primesc chiar ajutoare nerambursabile. „Casa de Ajutor Reciproc deserveşte atât municipiul Făgăraş, cât şi oraşul Victoria şi localităţile rurale din zonă şi oferă împrumuturi cu o dobândă anuală de 10%, ajutoare sociale nerambursabile, acoperind şi o cotă parte din costul biletelor de tratament, în funcţie de pensia beneficiarilor”, au declarat reprezentanţii acesteia.
@N