Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), lansate in 2008, vor ajunge sa administreze active in valoare de un miliard de euro la sfarsitul anului viitor, fata de circa 540 mil. euro in prezent, estimeaza Mircea Oancea (desen), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
El se asteapta ca numarul de participanti din acest sistem sa treaca de 5 milioane de persoane, fata de circa 4,8 milioane in prezent.
"2009 a fost un an dificil si sunt constient ca 2010 va fi la fel de greu, cel putin in prima parte a anului. Nu vom vedea evolutii spectaculoase anul viitor in pensii private, numarul de fonduri va ramane acelasi, poate vor fi doar schimbari de actionari", a declarat Oancea. Anul viitor divzia de pensii private a ING ar putea fi vanduta, avand in vedere ca grupul olandez trece printr-un proces de reorganizare si intentioneaza sa renunte la operatiunile nonbancare.
Oancea spune ca in ianuarie CSSPP va transmite Ministerului Muncii proiectul legii privind fondul de garantare in sistemul de pensii private, care ar putea ajunge in Parlament pana la sfarsitul lunii februarie. Presedintele CSSPP a vorbit in trecut despre necesitatea introducerii unui sistem "multifond" la pilonul II, adica activele participantilor sa treaca la fonduri cu risc mai scazut pe masura inaintarii in varsta, pentru a evita scaderi bruste ale activelor in pragul pensionarii, in cazul unei crize financiare.
"Sistemul multifond nu cred ca este o urgenta acum. Cand vom avea contributii de cel putin 5% din salariu la pilonul II, atunci ne vom gandi la reorganizarea sistemului."
Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), lansate in 2008, vor ajunge sa administreze active in valoare de un miliard de euro la sfarsitul anului viitor, fata de circa 540 mil. euro in prezent, estimeaza Mircea Oancea (desen), presedintele Co