Comisia Federala pentru Comert a SUA a acuzat grupul Intel, cel mai mare producator de cipuri pentru computere la nivel mondial, ca si-a folosit ilegal pozitia dominanta de pe piata, in ultimii zece ani, "pentru a sufoca concurenta si pentru a-si intari monopolul", transmite Bloomberg.
Potrivit autoritatilor, Intel a incercat sa blocheze produse "superioare" ale rivalilor si a lipsit consumatorii de optiuni si inovatie in ultimii zece ani. O audiere a cazului ar putea avea loc in septembrie 2010 in fata unui judecator pentru legislatie in domeniul comercial al comisiei.
"Intel s-a angajat intr-o campanie destinata controlului amenintarilor la adresa propriului monopol", a afirmat A. Feinstein, directorul pentru competitie al institutiei, intr-un comunicat.
Grupul, cu sediul in California, controleaza peste 80% din piata mondiala a cipurilor pentru computere si s-a confruntat cu mai multe anchete privind paracticile concurentiale in ultimii zece ani. In noiembrie, Intel a acceptat sa plateasca grupului rival AMD un miliard de dolari pentru a incheia amiabil un litigiu vechi de patru ani.
Acuzatiile aduse impotriva Intel ar putea semnaliza ca administratia Obama va fi mult mai agresiva in ceea ce priveste regulile antitrust, scrie Bloomberg. Dosarul impotriva Intel este cel mai mare caz antitrust de la cel initiat in timpul administratiei Clinton impotriva Microsoft, in anul 1998.
"Acest dosar confirma ceea ce multi au suspectat: aplicarea regulilor antitrust va fi mult mai dura in administratia Obama", a declarat Harry First, profesor de drept la Universitatea din New York. "Multi oameni au sesizat ca in timpul administratiei Bush aplicarea legilor a fost una slaba. Vad acest dosar ca un semnal ca administratia isi va relua rolul de a aplica agresiv legile antitrust", a adaugat el.
Totusi, mai multi avocati specializati in asemenea d