Valentin Ceausescu povesteste pentruIrish Times ca in zilele revolutiei el insusi dorea ca lucrurile sa se schimbe si i-a spus tatalui sau acest lucru. Fiul lui Ceausescu crede ca un grup care se opunea tatalui si dorea sa obtina castiguri personale a conspirat pentru a lua puterea, sub acoperirea protestelor: "Nu a fost o revolutie sau un puci - as descrie-o ca pe o mizerie". Valentin Ceausescu considera ca schimbarea pasnica era posibila:'' Dar restul lumii a crezut altceva. Si de aceea am ajuns acolo", incheie el.
In ziua de Craciun, in urma cu 20 de ani, domnia despotica a lui Nicolae Ceausescu asupra Romaniei s-a incheiat cu o executie sumara - de atunci, fiul sau este cel care a ramas sa poarte povara trecutului familiei.
Valentin Ceausescu nu are limuzina, nu are garda de corp si traieste departe de centrul Bucurestiului, intr-o suburbie linistita. Soarbe din cafea, fumeaza si isi povesteste istoria remarcabila, scrie Irish Times.
Sunt 20 de ani de cand Ceausescu a fost rasturnat de la putere, judecat rapid pentru crime impotriva poporului si executat alaturi de sotia sa, Elena, chiar in ziua de Craciun. Fiul unui cizmar a devenit in scurt timp cel mai brutal dictator din fostul bloc comunist, facand numele Ceausescu un sinonim pentru reprimare, cruzime si cultul personalitatii.
In timp ce Romania, tara cu 23 de milioane de locuitori, se adancea in saracie, Ceausescu a inceput sa demoleze vechiul Bucuresti si sa construiasca blocuri gri si monumente inchinate egoului sau, cel mai cunoscut fiind Casa Poporului, o cladire uriasa, pe locul in doi in lume ca marime.
In urma cu 20 de ani, a face parte din familia Ceausescu inseamna sa te bucuri de putere nelimitata si de privilegii. Cei trei copii ai cuplului Ceausescu - Valentin, Nicu si Zoia - erau printii natiunii, priviti de departe de un popor furios, dar