Virginia Rădeanu este primul şi singurul arheolog al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj. Printre atribuţiile ei se numără protejarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice.
Fără să fi avut de mică vreun răspuns la întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?“, Virginia Rădeanu şi-a descoperit pasiunea pentru arheologie abia în timpul facultăţii. „Nu am poveşti din alea în care ştiam de mică ceea ce vroiam să fac. Mi-a plăcut întotdeauna istoria, dar nu doream să merg neapărat pe arheologie. În anul I aveam cursuri de arheologie, iar după ce am mers cu profesorii pe teren, am ştiut că asta vreau să fac”, povesteşte Virginia. Clujeanca a trecut de la postul de muzeograf, obţinut după terminarea facultăţii, la cel de arheolog din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj, obţinut în 2009.
„Nu se pune un accent suficient de mare pe acest domeniu, ca urmare până în anul 2000 nici nu a existat o lege anume privind protejarea monumentelor istorice. Conform Ordonanţei de Urgenţă 43 din 2001 şi a Legii 422 din 2001 a rezultat o organizaţie instituţională, adică această instituţie”, explică Virginia. Astfel, ea este primul şi singurul arheolog din cadrul acestei Direcţii: „Aici, eu sunt un funcţionar public, apăr monumentele istorice, atât clădiri cât şi situri arheologice. În caz de construcţii, eu aprob dacă acel loc este bun sau nu pentru construcţii, din punct de vedere arheologic. Sunt singurul arheolog, iar ţinând cont de numărul siturilor din Cluj, consider că ar fi nevoie de doi arheologi“.
În plus, Virginia se ocupă şi de inventarierea a cât mai multor situri, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi completă în ceea ce priveşte monumentele istorice ale Clujului.
Un vechi sat roman descoperit la Turda
Una dintre cele mai mari descoperiri