Atmosfera de teroare se asezase tot mai adanc peste Timisoara, dupa primele zile de revolta din decembrie 1989. Aerul de libertate batea tot mai puternic din vest, iar timisorenii nu mai aveau rabdare cu regimul lui Ceausescu.
Foamea, o Securitate tot mai diabolica, mii de zvonuri, teroarea ascunsa la fiecare colt de strada, dar si o speranta de libertate, ce se nastea tot mai puternic in sufletele oamenilor, faceau ca apasarea si mirosul tot mai greu al regimului totalitar al lui Ceausescu sa fie mai usor de suportat.
Revolta timisorenilor continua si pe 19 decembrie 1989. Radio Europa Libera transmitea incontinuu stiri despre evenimentele de la Timisoara si indemna romanii sa lupte pentru libertatea si visele lor. Tot mai multi romani aveau sa afle in acele zile ca fratii lor din orasul de pe Bega se luptau cu pieptul gol impotriva armelor si gloantelor regimului totalitar al lui Ceausescu.
In dimineata zilei de 19 decembrie 1989, familiile timisorenilor omorati in primele zile de revolta vin sa ridice corpurile neinsufletite ale acestora de la morga Spitalului Judetean Timis. Cererea le este respinsa de catre autoritati pentru simplul motiv ca, in noaptea precedenta, peste 40 de cadavre din morga de la Timisoara fusesera incarcate intr-un camion frigorific si transportate la Bucuresti.
Ramasa in tara cu puteri depline, "Mama natiunii", Elena Ceausescu, hotarase ca toate cadavrele victimelor revoltelor de la Timisoara sa fie aduse la Bucuresti si incinerate in crematoriul din Capitala pentru a sterge orice urma a interventiei brutale si sangeroase.
Operatiunea de transport a mortilor de la Timisoara purta un nume cinic, "Trandafirul". Autoritatile de Bucuresti lansasera o explicatie oficiala - disparutii au trecut fraudulos granita. Sunt distruse toate dovezile trecerii mortilor atat de la serviciul medico