S-a făcut militar din întâmplare, însă acum este omul fără de care presa nu ar putea prezenta publicului cazurile la care sunt chemaţi lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe „Dunărea".
În anul 1987 a luat în glumă o decizie care avea să-i marcheze pentru totdeauna viaţa. A vrut să scape de armată, dar s-a făcut militar de carieră.
„Eram o clasă numai cu băieţi. Ne-am vorbit noi şi am stabilit că dacă ne ducem la o şcoală militară scăpăm de stagiul militar. Dar niciunul dintre noi nu s-a gândit că de fapt urma să îmbrăcăm uniforma pentru tot restul zilelor. Uite aşa am ajuns elev al şcolii de subofiţeri, arma transmisiuni", îşi aduce aminte cu umor maiorul Ştefan Stoian.
Transmisionist până în 2007
Cariera militară a început-o la Regimentul 72 Pontonieri „Matei Basarab", unitate care s-a transformat în Brigada 10 Geniu.
„Am început ca şef de staţie şi am parcurs ierarhia militară în regiment, unde am activat până în anul 1999. Atunci am trecut la Inspectoratul pentru Protecţia Civilă, tot ca transmisionist. Astfel că atunci când Protecţia civilă , care era a Ministerului Apărării Naţionale a fost preluată prin comasare, împreună cu pompierii care erau ai Ministerului de Interne, înfiinţându-se Inspectoratrul pentru Situaţii de Urgenţe, am trecut din condei de la armată la interne", ne-a povestit maiorul.
Din cariera de transmisionist cel mai bine îmi aduc aminte un anume moment din zilele Revoluţiei.
„Pe 22 decembrie un batalion din cadrul regimentului s-a deplasat la Ianca pentru paza şi protecţia suplimentară a aerodromului. Staţia de transmisiuni cu care lucram taman atunci s-a găsit să se strice, fără a mai putea fi depanată. Aveam un radio mai vechi, defect, în staţie. La lumina lanternei l-am reparat şi aşa am reuşit să ascultăm toată noaptea ce se petrecea în ţară", şi-a depănat amintirile mr. Stoian. @N_