Dacă vara hotelierii de pe litoralul românesc îşi fac griji din cauza afluxului de turişti care aleg plajele din Bulgaria, acum şi patronii pensiunilor montane au concurenţă la Sud de Dunăre. Investiţiile din Bansko au transformat zona în cea mai modernă staţiune din Europa de Est.
Bansko, spun specialiştii, a meritat investiţia, ţinând cont de faptul că suportul exista deja. Staţiunea are unul dintre cele mai lungi sezoane de schi, ce se întinde din luna decembrie până în mai. Autorităţile au decis nu numai să modernizeze zona, dar şi să deschidă o nouă staţiune, vizavi de telecabina din Bansko. Aici s-au construit mai multe hoteluri luxoase şi câteva căsuţe de vacanţă, care amintesc de staţiunile montane din Austria.
Situată la 925 de metri altitudine, staţiunea Bansko se află în apropierea râului Glazane, chiar sub versantul din nord-est al muntelui Pirin, iar cel mai înalt vârf este Vihren, care atinge 2.914 metri. Numele oraşului provine de la vechiul cuvânt bulgăresc „ban", care înseamnă „stăpân". Însă facilităţile nu sunt singurele care atrag turiştii; oraşul istoric, intrat în patrimoniul UNESCO, este căutat şi pentru multitudinea de monumente.
Pârtiile din staţiune sunt împărţite în două centre principale - Chalin Valog, aflat între 1.100 şi 1.600 de metri, şi Shiligarnika, între 1.700 şi 2.500 de metri. La acestea ajungeţi în 25 de minute cu telecabina, pe un traseu de 10 kilometri ce porneşte din staţiune.
65 de kilometri de pârtii
Lungimea totală a pârtiilor din staţiune este de 65 de kilometri, apropiindu-se de spectaculoasele văi din Austria. Procesul de modernizare a impus şi achiziţionarea a 44 de tunuri de zăpadă şi 12 vehicule pentru întreţinerea pârtiilor, care asigură zăpada pe o perioadă mai lungă decât în alte părţi ale Europei de Est.
Pârtiile sunt variate şi corespund şi schiorilor începători şi celor